Historie

Jaap de Bok

Jaap de Bok is een singer/songwriter uit Waterland. Jaap maakt muziek sinds de jaren 80 en treedt sindsdien in diverse bands onafgebroken wekelijks op in heel Nederland. Hij maakte deel uit van Vike en Stampvast en is nu lid van de meest succesvolle Volendamse feest- en showformatie La Stampa. In laatstgenoemde bands is Jaap van 1996 tot 2010 fullprof muzikant geweest. Vanaf 2010 is La Stampa semiprofessioneel en is Jaap docent Engels en Muziek.

Naast deze baan componeert en arrangeert Jaap zijn eigen muziek, die hij (meestal) opneemt in zijn eigen studio, 1Core Produxions, in Volendam. Jaap de Boks eigen muziek laat zich niet gemakkelijk omschrijven. Met invloeden uit de folk, rock, pop en latin heeft Jaap de Bok een geheel eigen sound ontwikkeld: sterke melodieën op uitgekiende muzikale basislijnen met altijd een frisse en catchy hook.

In 2003 bracht Jaap de Bok zijn eerste solo album uit, getiteld 'Twelve'. Omdat het een Engelstalig album was, nam hij hiervoor de naam JT aan, zijn initialen. Het album ging vergezeld van twee videoclips die waren opgenomen in Spanje om het latin karakter en de warmbloedige klanken van de muziek van een goed sfeerpalet te kunnen voorzien. Het album werd in brede kring uitstekend ontvangen, en op diverse uitnodigingen van lokale radio en tv werd graag ingegaan. De videosingles van het album, een zwoele en meeslepende Spaans-Engelse compositie met de titel 'Como Quieres Que Te Quiera' en het ijzersterke 'If Only' worden regelmatig gedraaid op diverse stations, waaronder TV Oranje en LOVE.
Het album kent een drietal wonderschone duetten waaronder ´Black is the Colour´, een intrigerend duet met de 'Volendammer Ier' Piet karregat. Beiden maken van het lied 'Black Is The Colour' een waar juweel.

In 2008 is het eerste Nederlandstalige album van Jaap uitgekomen: Van De Koude Grond. Het album bevat naast nieuwe composities en bewerkingen van bestaande nummers, een aantal Nederlandstalige bewerkingen van nummers van Twelve. Het album gaat vergezeld van diverse clips. Video's zijn wederom geschoten in Spanje, maar eveneens in Nederland. Kijk op de 'clips' pagina.

Op 'Van De Koude Grond' heeft Jaap een brug geslagen tussen de gezelligheid van Volendam, Jaap's serieuze werk en het project 'Devilish Mary', een folkband die hij samen met Piet Karregat heeft opgezet. Op het album staan dan ook diverse songs van het folkcollectief.

'Van De Koude Grond' is in 2010 opnieuw uitgebracht met een puur Nederlandstalige samenstelling. De Engelse en Spaanse songs zijn vervangen door drie extra NL-talige songs. Het album is landelijk uitgebracht door platenmaatschappij 1Core in samenwerking met Multidisk. Distributie wordt verzorgd door Pink/Multidisk en de plugging is in handen van Nel van Olm. Als eerste landelijke single is gekozen voor de track 'De Volgende Keer'.  Dit nummer bereikte de 27e plaats in de Nederlandse top 100. De opvolger deed het nog beter: 'Ouwe Knakker' bereikte de 20e plaats. De laatste single van Van De Koude Grond was het nummer 'Vrouwen'', dat Jaap schteef samen met Radio West DJ Rob van Hoogenhuijzen.

Een speciale vermelding verdient de samenwerking met Victor Meijer, de stadsdichter van Den Haag. Victor schreef het geweldige gedicht 'Een Hagenees Is Niemands Knecht'. Jaap zette dit op muziek en bracht het uit als B-kant van de single 'Vrouwen'.

Eind 2010 besloot Jaap te gaan studeren. Na het behalen van achtereenvolgens zijn Bachelor en Mastertitel in Education heeft hij in 2018 de draad weer opgepakt. Hij loste een oude belofte in aan Victor Meijer door een opname te maken van Victors gedicht 'Wachten in de Wind'.

In juni 2019 kwam landelijk de eerste echte nieuwe single 'GISTER' uit. Voor 'GISTER' werd een topclip geschoten in Maastricht in samenwerking met MDB media..

In juni 2020 bracht De Bok de derde samenwerking met Victor Meijer uit: 'Hart Voor De Zorg', een ode aan de zorgwerkers tijdens de Coronacrisis.

In september 2020 werd wederom een landelijke single uitgebracht: 'NOOIT MEER KWIJT'.
De Engelstalige versie van dat nummer kwam in december 2020 uit: LONELY NO MORE.
Beide singles gingen vergezeld van een videoclip die was geschoten op het NDSM terrein in Amsterdam-Noord.

Het volgende wapenfeit was een gevolg van de Volendammer kermis die, als gevolg van de Corona crisis, anderhalf jaar niet kon worden gehouden en dus wel een opkikkertje kon gebruiken. Jaap bracht hiervoor in juli 2021 de single 'LAAT HET KLINKEN' uit.

Eind oktober 2021 zag er weer een daverende single van Jaap de Bok het daglicht: het gevoelige 'IK OOK VAN JOU'.
De fantastische clip was wederom geschoten door MDB media.

In maart 2022 is dan eindelijk het langverwachte album 'ZILVERLINGEN' uitgekomen, dat in feite een compilatie is van de songs die Jaap in het tweede decennium van deze eeuw heeft opgenomen. Als gevolg daarvan kent het album een keur van gastgitaristen: Mike Bond, Mike Tol, Jordy Tuijp, Mark Tol, Guido Schaake, Klaus Tol en Jaap Kwakman.
Om 'Zilverlingen' goed te promoten, heeft Jaap besloten om het eerste nummer van het album, 'Gister', opnieuw uit te brengen via plugger Willem de Bie. Destijds kreeg het nummer weinig aandacht en dat vond Jaap werkelijk doodzonde.